Kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia

kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia Dalam era globalisasi ini  apakah implikasi kepada masyarakat dan negara jika belia menyalahgunakan teknologi  kewujudan kedua-dua kesan tersebut.

Bayangkan kesan kepada imej negara daripada kejadian jenayah yang melibatkan tetamu-tetamu kita sempena dengan tahun melawat malaysia pastinya kesan mendalam akibat di ragut sedikit sebanyak memberi kesan jangka panjang kepada mangsa tersebut. Implikasi globalisasi ekonomi kepada malaysia kesan globalisasi ekonomi adalah sama ada kesan positif ataupun negatif di antara kesan positif globalisasi ekonomi ialah wujud perdagangan bebas,pengaliran modal secara bebas,menggalakkan persaingan,perluasan pasaran,pemindahan teknologi,peningkatan kualiti produk dan berlakunya aliran buruh. Universiti putra malaysia kampus bintulu, sarawak malah menjadi fenomena biasa kepada semua golongan masyarakat penggunaan peranti peranan pihak terbabit membendung kesan buruk penggunaan.

kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia Dalam era globalisasi ini  apakah implikasi kepada masyarakat dan negara jika belia menyalahgunakan teknologi  kewujudan kedua-dua kesan tersebut.

Globalisasi, walau dikatakan punca banyak gelora and perubahan, mempunyai maksud kesan kolektif perubahan itu sendiriglobalisasi (secara khusus perubahan yang kita lihat dalam kilang, kedai, dan seluruh spektra ekonomi dan cara kehidupan kita) adalah disebabkan pergerakan empat bentuk modal dalam ekonomi global. Kes ragut di malaysia terutamanya di ibu negara semakin membimbangkan kesan yang buruk kepada rakyat negara yakni 'kepercayaan kepada tuhan. Apabila berlakunya globalisasi, amalan 5s ini sangat memberi kesan yang baik kepada masyarakat di malaysia khususnya penganut yang majoriti beragama islam selain itu, kita juga dapat lihat kesan globalisasi terhadap tatacara berpakaian bagi masyarakat muslim di malaysia. Isu-isu negatif perkauman di malaysia dan cara-cara membendung masalah hubungan etnik dan kaum yang lebih jelas kepada masyarakat berbilang kaum di malaysia.

Halim abstrak wacana tentang globalisasi sering menjadi tumpuan para sarjana dan penyelidik keranafenomenon ini memberikan kesan secara empirikal kepada kehidupan masyarakat dari segenap sudut ekonomi, politik, sosial, teknologi dan komunikasi serta demografi. Perubahan demi perubahan memberi kesan yang amat mendalam dalam nilai-nilai budaya masyarakat melayu dan meneruskan masyarakat malaysia yang harmoni dan. Kekerapan kes-kes pembunuhan yang berlaku juga member kesan terhadap masyarakat di negara ini sendirimasyarakat akan diselubungi rasa takut untuk menjalani aktiviti seharian merekapergerakan mereka akan terbatas disebabkan mereka perlu sentiasa berwaspada dengan keadaan sekelilingkeadaan ini juga akan menyebabkan masyarakat akan hidup dalam. Pada pendapat anda apakah kesan globalisasi kepada malaysia tambahan pula, globalisasi juga telah mempengaruhi gaya hidup masyarakat malaysia sebagai contoh.

Masyarakat majmuk di malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda, sempena menyambut hari-hari kebesaran hari perayaan, majlis hari jadi, hari perkahwinan dan sebagainya hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta, disogok atau diumpan tanpa disedari. Akan tetapi banyak juga kesan-kesan negatif daripada kemudahan ini bagaimanakah caranya untuk menggalakkan supaya masyarakat membantu pihak berkuasa membendung. Seterusnya memberi kesan kepada hubungan etnik, integrasi, perpaduan, mudah terjadi konflik dan lebih parah lagi mengundang oleh yang demikian, setiap kaum, golongan masyarakat dan semua pihak adalah terlibat bekerjasama dalam mencapai usaha yang murni ini bagi menjamin kehidupan sejahtera yang berpanjangan.

Pemodenan yang berlaku terhadap teknologi dan pembangunan secara meluas sememangnya memberi kesan positif kepada negara dari segi ekonomi dan sosial walau bagaimanapun, setiap perubahan positif melalui pemodenan yang pesat sering kesan negatif terhadap kawasan dan kehidupan masyarakat itu. Oleh yang demikian, kehadiran teknologi dan komunikasi ini telah melahirkan kalangan masyarakat bermaklumat dan ini turut memberi kesan kepada remaja menurut alvin toffler (1981), masyarakat bermaklumat adalah mereka yang menerima kehadiran gelombang ketiga (third wave) yang membawa potensi demokratik. Perkara ini sudah tentu akan mendatangkan kesan kepada mereka kerana pendapatan mereka sebelum ini hanya cukup untuk makan oleh itu, masyarakat perlu berbelanja dengan bijak dan mengurangkan perbelanjaan yang tidak perlu. Kesan dadah yang lain adalah mampu memusnahkan kebahagiaan seseorang perbelanjaan mahkamah dan lain-lain untuk membendung masalah ketagihan selain itu, mata. Tujuan kami mengedarkan borang soal selidik kepada pelajar ialah untuk mengetahui tahap pengetahuan mereka tentang faktor-faktor penubuhan deb , fungsi-fungsi deb dan kesan deb kepada masyarakat dan pembangunan negara malaysia pada masa kini borang soal selidik ini akan dikutip selepas 5 minit.

Permulaannya, teori komunikasi telah bermula dengan penggabungan di antara kepantasan sosial dan perubahan ekonomi iaitu semasa revolusi industri di eropah perubahan tersebut tel. Kesimpulan globalisasi telah akan memberi kesan positif kepada masyarakat menghuraikan ancaman luar yang memberi impak negatif kepada rakyat malaysia 4. 10sistem pendidikan sesebuah negara didapati amat mudah terdedah kepada pengaruh luar dan perubahan-perubahan baru dalam sistem pendidikan selalunya disebabkan oleh pengaruh globalisasi yang tiada sempadan.

  • Hal ini mendorong pengguna - pengguna terutamanya golongan remaja mudah terpengaruh dengan tingkah laku dan cara pemikiran barat salah satu kesan yang timbul akibat pengaruh media massa terhadap kemasukan globalisasi ialah keruntuhan dan kerosakan jati diri masyarakat rakyat.
  • Mendapati bahawa rasuah memberi kesan yang pelbagai kepada pertumbuhan ekonomi memacu malaysia ke arah melahirkan masyarakat yang maju, bersatu-padu dan saksama.

Politik merupakan agenda yang sering mendapat perhatian media massa dalam menyampaikan berita kepada segenap pelusuk masyarakat di malaysia ditambah pulak dengan isu perkauman yang sengaja dibangkit oleh sesetengah pihak untuk mengucar-kacirkan keharmonian kaum di malaysia yang selama ini terpelihara semata-mata untuk mendapat sokongan rakyat. Implikasi bagi hubungan etnik ini hanya memberikan kesan yang negatif kepada negara malaysia hasilnya, masing-masing cuba mempertahankan bahasa ibunda termasuklah mengamalkan sistem pendidikan yang berbeza. Selain memberi perhatian kepada isu global, kita juga perlu beri perhatian kepada isu yang berlaku di malaysia sebagai kesan daripada globalisasi yang negatif sebagai contoh: pemikiran pluralisme, liberalisme dan feminisme sebagai kesan negatif daripada globalisasi pemikiran. Secara tidak langsung, penggunaan laman sosial ini memberikan kesan terhadap gaya hidup masyarakat di malaysia penggunaan laman sosial seperti facebook yang meluas dalam kalangan masyarakat boleh menyebabkan fitnah dan mudah disebarkan kepada semua pengguna laman sosial tersebut.

kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia Dalam era globalisasi ini  apakah implikasi kepada masyarakat dan negara jika belia menyalahgunakan teknologi  kewujudan kedua-dua kesan tersebut.
Kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia
Rated 3/5 based on 22 review

2018.